2 March 2012

10 info TentAng BabY Yang Anda TiDaK Tahu

10 info tentang bayi yang anda tidak tahu.
  1. sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air  kencing. Ini untuk melatih sistem percernaan dan perkumuhannya.
  2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi.Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.
  3. Seawal usia 4 bulan,bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya.Dia mula bermain dengan tali pusatnya, menghisap jarinya sendiri,berenang,menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya.Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehingga usianya 5 bulan.
  4. Ketika usianya memasuki 4 bulan,bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem penafasan.Bila bayi tersedu,ibu dapt merasakan getaran halus di perut.
  5. Pada usia 5 bulan,bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.
  6. Sekitar usia 6 bulan,memori bayi mula terbentuk dan bayi dapt mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.
  7. Seperti kita bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan aktiviti bermimpi ini melatih perkembang otak bayi.
  8. apabila otaknya sudah terbentuk,bayi akan dapt merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi.apabila ibu tertekan atau stress,emosinya juga terganggu dan menyekat perkembngan mentalnya
  9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk,bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagai reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.
  10. Sebaik sahaja lahir,pertama kali bayi membuka mata,anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya.sebab itulah bayi nampak comel.......

No comments:

Post a Comment